Bağış toplama izni nasıl alınır?
Kanunun 7. maddesi, yardım toplama yetkisini verecek mercileri düzenlemektedir. Buna göre; ‘Yardım toplama faaliyeti bir ilin birden fazla ilçesini kapsıyorsa, o ilin valisinin, bir ilçe sınırları içinde yapılıyorsa, o ilçenin kaymakamının izni alınır.
İzinsiz para toplamak suç mu?
Bin Türk Lirası ile yüz bin Türk Lirası arasında para cezası verilir. İzinsiz olarak yardım malzemesi toplanmasına yer ve imkân sağlayan ve uyarıya rağmen bu faaliyeti durdurmayanlara beş bin Türk Lirası idari para cezası verilir.
Kişiler bağış toplayabilir mi?
Madde 4 – Destek isteğe bağlıdır. Bireyler ve kuruluşlar destek sağlamaya zorlanamaz. Bağış toplama faaliyetleri bağış toplama yöntemlerinden bir veya daha fazlasını kullanabilir. Destek toplamak için kullanılan makbuzlar ve çekler, desteğin hangi amaçla toplandığını belirtmelidir.
Vakıflar bağış toplayabilir mi?
Vakıflar çevrimiçi bağış toplayabilir mi? Bağış Toplama Kanunu’nun 6. maddesine göre vakıflar çevrimiçi bağış da toplayabilir.
Bağış yapmanın şartları nelerdir?
Bir bağış toplama olayından bahsedebilmek için üç unsurun bulunması gerekir. Bunu, bağış yapan kişinin servetinde bir azalma, bağışı kabul eden kişinin servetinde bir artış, karşılıksız olması ve karşılıklı iradelerinin uyuşması olarak özetleyebiliriz.
Dernek şubeleri yardım toplayabilir mi?
Bu kapsamda, Kanunun 3 üncü maddesine göre; gerçek kişiler, dernekler, kurumlar, vakıflar, spor kulüpleri, gazete ve dergiler, kamu yararına uygun olarak amaçlarını gerçekleştirmek ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmek ve bir veya birden fazla kamu hizmetini sunmak veya desteklemek amacıyla yardım toplayabilirler.
Sosyal medyadan bağış toplamak suç mu?
YETKİLİ MAKAMDAN İZİN GEREKLİDİR. Öncelikle belirtmek isteriz ki, genel kural olarak, gerçek veya tüzel kişiler, internet dahil olmak üzere, yardım toplayabilirler. Öte yandan, hiç kimse yetkili makamdan izin almadan hiçbir amaç için yardım toplayamaz.
Yerde bulunan parayı almak suç mu?
Bu ne etik ne de yasaldır. Sitede bulduğunuz parayı kendi paranızmış gibi harcamak, şikayette bulunulması halinde yasalarımıza göre suçtur.
2860 Sayılı Yardım toplama Kanunu nedir?
Madde 3 – Gerçek kişiler, dernekler, kuruluşlar, vakıflar, spor kulüpleri, gazete ve dergiler, kamu yararına uygun olarak amaçlarını gerçekleştirmek, ihtiyaç sahiplerine yardım etmek, görevlerinden bir veya birkaçını yerine getirmek veya kamu hizmetlerini desteklemek amacıyla yardım toplayabilirler.
Özel bağış nedir?
Özel bağışlar, gönüllü burs alan kişinin veya başka bir kişinin adı, zaman dilimi, adı yaşatılacak kurum ve/veya belirli bir tema veya amaç belirlenerek tanımlanan ve belirli bir kullanım yöntemi için özel burs/hibe fonlarına aktarılan bağışlardır.
Hangi kurumlara bağış yapılabilir?
Bağış yapılabilecek kurumların listesi. Savunmasız Çocuklar Vakfı, Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV), Türk Silahlı Kuvvetleri Dayanışma Vakfı, Türk Silahlı Kuvvetleri Eğitim Vakfı, Türk Eğitim Vakfı (TEV), Türk Omurilik Felçlileri Derneği. Daha fazla makale…
Bağış nasıl ispatlanır?
Taraflar arasındaki resmî veya yazılı işlemin muvazaalı olduğu iddiası ancak yazılı bir belge ile ispat edilebilir. Bu devir işleminin, görünürdeki resmî işlemi bir satış olan, gerçekte bir hediye olduğunu iddia eden eş, iddiasını yazılı olarak ispat etmediği sürece, işlem bir satış olarak kabul edilmelidir.
Yardım toplamak için nereden izin alınır?
5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun “Değiştirilen ve Kaldırılan Hükümler” başlıklı 38. maddesinin “G” bendi; “Yardım toplama faaliyeti bir ilin birden fazla ilçesini kapsıyorsa o ilin valisinin, bir ilçe sınırları içinde yapılıyorsa o ilçenin kaymakamının izni alınır.”
SMA hastalığı için para toplamak yasak mı?
Tedavileri için bağış yapılan yüzlerce SMA hastası çocuğa yönelik yardım çalışmaları da yasa gereği engellendi.
Memur bağış yapabilir mi?
Herhangi bir özel kişi veya kuruluş kamu kuruluşlarına genel bağışlarda bulunabilir. Örneğin, bir iş adamı bir okula 20 bilgisayar, bir belediyeye bir itfaiye aracı veya bir hastaneye bir diyaliz makinesi bağışlarsa, kamu hizmetlerinin sağlanmasına katkıda bulunur.
Hangi kurumlara bağış yapılabilir?
Bağış yapılabilecek kurumların listesi. Savunmasız Çocuklar Vakfı, Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV), Türk Silahlı Kuvvetleri Dayanışma Vakfı, Türk Silahlı Kuvvetleri Eğitim Vakfı, Türk Eğitim Vakfı (TEV), Türk Omurilik Felçlileri Derneği. Daha fazla makale…
Devlet memuru bağış alabilir mi?
Hediye kabul etme veya menfaat sağlama yasağı: Madde 29 – Görevliler, doğrudan doğruya veya aracılar vasıtasıyla hediye istemekten, görev dışında bile olsa menfaat sağlamak amacıyla hediye kabul etmekten ve iş sahiplerinden borç para almaktan men edilirler.
Bir şirket ne kadar bağış yapabilir?
5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 54’üncü maddesinde; “Bankalar ve konsolide denetime tabi kuruluşlar tarafından bir mali yılda yapılabilecek bağış tutarı, banka özsermayesinin dördünde bini geçemez.” hükmü yer almaktadır.
Belediye bağış kabul edebilir mi?
Belediyenin görev ve sorumlulukları 5393 sayılı Belediye Kanununun (Bölüm 3) Madde 15 (J Fıkrası) uyarınca, “borç verme ve bağış alma” belediyenin yetki ve ayrıcalıkları arasındadır.