Çiçek hastalığı neden çıkar?
Çiçek hastalığı, variola virüsü adı verilen bir DNA virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Bu virüs, enfekte kişilerin solunum salgıları, cilt lezyonları veya kirli yüzeylerle temas yoluyla kişiden kişiye bulaşır. Virüs vücuda girdikten sonra hücrelere yerleşir ve çoğalarak enfeksiyona neden olur.
Çiçek virüsü nasıl bulaşır?
Çiçek hastalığı, geçmişte milyonlarca can kaybına yol açan ciddi ve genellikle ölümcül bir viral enfeksiyondu. Enfekte bir kişinin konuşurken, öksürürken veya hapşırırken yaydığı damlacıklar yoluyla bulaşır.
Çiçek hastalığı ve su çiçeği aynı şey midir?
Bu hastalık halk arasında isim benzerliği nedeniyle suçiçeği ile karıştırılsa da suçiçeği ve çiçek hastalığı farklı hastalıklardır. Cilt döküntüleri suçiçeğine benzese de çiçek hastalığının belirtileri çok daha ciddi ve şiddetlidir.
Çiçek hastalığı kaç günde geçer?
Suçiçeği enfeksiyonu genellikle 10 ila 14 gün sürer. İlk birkaç gün hafif ateş ve yorgunlukla başlar, ardından cilt döküntüleri gelir. Döküntü kabuk bağlamaya başlar ve yaklaşık bir hafta içinde iyileşir. Tüm döküntülerin iyileşmesi ve enfeksiyon riskinin sona ermesi 14 güne kadar sürebilir.
Gül hastalığı olduğu nasıl anlaşılır?
Rosacea, yüzde kızarıklık ve sivilcelere neden olan bir cilt rahatsızlığıdır. Daha sonraki aşamalarda göğüs ve sırt bölgesinde de ortaya çıkabilir. Açık tenli kişilerde görülür ve kadınlarda daha yaygındır. Yüzde ve vücutta kızarıklık ve görünür kan damarları gibi semptomlarla kendini gösterir.
Çiçek virüsü nerede saklanıyor?
Çiçek hastalığının son vakası 1977’de bildirildi. 1980’de Dünya Sağlık Örgütü (WHO) hastalığın ortadan kalktığını ilan etti ve aşılamanın durdurulmasını önerdi. Virüs örnekleri iki yüksek güvenlikli laboratuvarda (biri ABD’de, diğeri Rusya’da) saklanıyor. Çiçek hastalığının son vakası 1977’de bildirildi. 1980’de Dünya Sağlık Örgütü (WHO) hastalığın ortadan kalktığını ilan etti ve aşılamanın durdurulmasını önerdi. Virüs örnekleri iki yüksek güvenlikli laboratuvarda (biri ABD’de, diğeri Rusya’da) saklanıyor.
Çiçek aşısı olduğumuzu nasıl anlarız?
Greft, irinle dolan ve sonunda kabuklanan bir cilt lezyonuyla sonuçlanır. Lokalize vaccinia enfeksiyonunun bu belirtisine vaccinia “pick-up” denir ve çiçek hastalığına karşı bağışıklığı gösterir. Kabuk 2-3 hafta sonra düşerek bir greft izi bırakır.
Çiçek hastalığı kaşınır mı?
Çiçek hastalığında oluşan döküntü, su dolu kabarcıklar şeklindedir. Çoğunlukla yüz, kafa derisi, boyun, karın ve genellikle sırtta görülür. Bu kabarcıklar kırmızı ve kaşıntılıdır.
Çiçek aşısı kaç yılında kaldırıldı?
Ülkede hastalıkların eradike edilmesiyle 1971 yılında tifo aşısının, 1980 yılında ise çiçek aşısının üretimi durdurulmuştur. •Kuru BCG aşısının üretimine 1983 yılında başlanmıştır. •Ülkemizde aşı üretimi 1996 yılında DBT ve kuduz aşısının, 1997 yılında ise BCG aşısının üretiminin durdurulmasıyla sona ermiştir.
Çiçek aşısı vuruluyor mu?
Dünya Sağlık Örgütü, hastalığa neden olan virüsün bilimsel araştırma ve depolanmasına bazı kısıtlamalar getirdi. Bu kısıtlama nedeniyle, çiçek aşısı dünya çapında ve Türkiye’de askıya alındı. Şu anda dünyada hiçbir ülke yetişkinleri veya çocukları çiçek hastalığına karşı aşılamıyor.
Çiçek hastalığı geçiren tekrar geçirir mi?
Suçiçeği olan kişiler döküntü ortaya çıkmadan 1-2 gün öncesine kadar bulaşıcıdır ve döküntü tamamen kaybolana kadar enfeksiyon riski devam edebilir. Daha önce hastalığı geçirdiyseniz veya aşı olduysanız, enfekte bir kişiyle yakın temastan sonra tekrar hastalanmanız pek olası değildir.
Çiçek çıkaran çocuğa ne yapmalı?
Genel sağlık durumu iyi olan çocukların suçiçeği tedavisine ihtiyacı yoktur. Doktorunuz döküntünün kaşıntısını gidermek için bir antihistaminik reçete edebilir. Ancak çoğu durumda hastalığın tedavi olmaksızın kendiliğinden iyileşmesi beklenir.
Çiçek hastalığı tehlikeli mi?
Çiçek hastalığı, tarihin en yaygın ve ölümcül bulaşıcı hastalığıdır. İki türü vardır: variola major ve variola minor. Variola major vakaların yaklaşık %30’unda ölümcüldür ve şiddetlidir. Variola minor daha hafiftir ve ölüm oranı yaklaşık %1’dir.
Su çiçeği duş alınır mı?
Hastalık sırasında banyo yapmaya izin verilir, ancak kabuklar düşene kadar kese veya lif kullanmaya başlamamalısınız. Hastalık genellikle kendi kendine iyileşir. Tedavi, kaşıntıyı hafifleten ilaçların kullanılmasını içerir.
Su çiçeği görüntüsü nasıl olur?
Suçiçeği kaşıntılı, su dolu kırmızı lezyonlar olarak ortaya çıkar. Ateş ve ağrı da görülebilir. Bu semptomlara yorgunluk ve iştahsızlık eşlik eder.