Bina düzensizlikleri nedir?
Darbe sonucu oluşan veya halihazırda var olan ve yatay ve düşey yükleri düzenli bir destek sistemiyle temele aktaramayan yapılar düzensiz yapılardır. Düzensiz yapılar, yaşadığımız son depremlerde hasara neden olan başlıca sorunlardan biridir.
Taşıyıcı sistem ne demektir?
Bir yapının dış etkilere güvenli bir şekilde dayanabilmesi için yük taşımaya ve aktarmaya yarayan temel, perde, kolon, kiriş, döşeme gibi yapı elemanlarının tümüne destek sistemi denir.
Deprem yönetmeliğine göre düzensizlikler kaça ayrılır?
Türk Bina Deprem Yönetmeliği’ne göre planda görülen başlıca düzensizlikler; burulma düzensizliği, zemin süreksizliği düzensizliği, plan geometrisi düzensizliği, taşıyıcı elemanların eksenlerinin paralel olmaması (dik olmayan düzensizlik)’dır.
Kaç çeşit taşıyıcı sistem vardır?
Yüksek binalara yatay ve düşey kuvvetleri aktarmak için kullanılan destek sistemleri çeşitleri; çerçeve sistemler, perde duvar sistemleri, çerçeve ve perde duvar sistemleri ve boru sistemler olarak sınıflandırılabilir.
A1 A2 A3 düzensizliği nedir?
A1) Burulma düzensizliği, • A2) Plaka süreksizliği düzensizliği, • A3) Plandaki izdüşüm düzensizliği.
Bina sağlam değilse ne olur?
Binanın depreme dayanıklı olmadığı tespit edilirse idare, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü Hakkında Kanun kapsamında binanın en az 60 gün içinde boşaltılmasına karar vererek yıkım işlemine başlıyor.
Tuğla duvarlar taşıyıcı mıdır?
Bir veya daha fazla tuğla kalınlığındaki duvarlar taşıyıcı duvar olarak kabul edilir.
Taşıyıcı kolon ne demek?
Bu destek sistemlerinin en önemli unsurlarından biri kolonlardır. Kolonlar, bir binanın katlarını birbirine bağlayan ve yükleri doğru şekilde aktaran yük taşıyıcı elemanlardır. Yük taşıma kapasitesi: Kolonlar, binaya etki eden yükleri zemine veya temele aktararak binanın stabilitesini sağlar.
Taşıyıcı sistem oluşturulmasında dikkate edilmesi gerekenler nelerdir?
Kolonlar ve perdeler aynı eksende olmalıdır. Kolon ve perde ekseni ile sistem ekseni eşleşmelidir. Perde betonu binanın her iki tarafında, dış cephelerde mümkün olduğunca simetrik olarak bulunmalıdır. Kolon ve perde betonu asla dikey olarak kesilmemelidir.
Burulma düzensizliği olmaması için ne yapmalı?
3. Burulma düzensizliklerini azaltmanın en etkili yolu, zayıf eksenlere bölmeler yerleştirmektir. En yakın yaklaşımda, burulma düzensizliği aşırı derecede artar. Çevirileri ve dönüşleri küçüktür. Çevirileri ve dönüşleri küçüktür.
Kaç katlı binalar depreme dayanır?
Yüksek binalar depreme dayanıklı mı? Yüksek binalar depreme dayanıklı sayılmasa da uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri binalar depremden en az etkilenen binalardır.
Bir evin deprem yönetmeliğine uygunluğu nasıl anlaşılır?
İskan belgesi, binanın deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edildiğini kanıtlar. Aynı zamanda içinde yaşadığınız binanın projeye uygun olarak inşa edildiğinin önemli kanıtlarından biridir. Ancak, iskan belgesini kesin bir gösterge olarak görmemek en iyi yaklaşımdır.
Taşıyıcı sistem ne demek?
Kiriş sistemi nedir? Kiriş sistemleri, yükü desteklemeye yarayan temeller, perdeler, kolonlar, kirişler ve döşemeler gibi tüm yapısal elemanlardır. Betonun demir çubuk elemanlarla güçlendirilmesiyle oluşturulan malzemeye betonarme denir.
Binada çerçeveli sistem nedir?
Çerçeveler çoğunlukla kolon ve kirişlerin birleşiminden oluşan düşey yük taşıyıcı elemanlardır. Ayrıca donatıların iyi düzenlenmesi şartıyla yönetmeliklere uygun olarak yüksekliği 25 metreyi aşmayan yapıların yatay yüklere karşı emniyetini sağlamak için de kullanılabilirler.
Taşıyıcı sistem katsayısı nedir?
R – Yapısal Sistem Performans Katsayısı Süneklik talebini depremin yapıdan talep ettiği süneklik olarak açıklayabiliriz. Süneklik kapasitesi yapıda mevcut sünekliktir. Depreme dayanıklı bir yapı tasarlanırken süneklik kapasitesi > süneklik talebi olmalıdır.
A1 türü düzensizlik nedir?
A1 – Burulma düzensizliği, iki dik deprem yönünden her biri için, herhangi bir zemindeki en büyük bağıl zemin kaymasının, bu zemindeki aynı doğrultudaki ortalama bağıl kaymaya oranını ifade eden burulma düzensizliği katsayısı ηbi’nin 1,2’den büyük olması durumudur (Şekil 3).
B1 düzensizliği ne demek?
B1) Komşu zeminler arasındaki dayanım düzensizliği (zayıf zemin): Zeminin etkin kesme alanını ifade eder. Etkin kesme alanı: Zemin üzerindeki deprem doğrultusundaki kesme duvarlarının alanı, kolonların etkin alanı ve kapı-pencere boşlukları hariç duvar alanının %15’inin toplamıdır.
B3 düzensizliği nedir?
B3, yük taşıyıcı sistemin düşey elemanlarının kopukluğu, yük taşıyıcı sistemin düşey elemanlarının (kolon veya perde) bazı katlarda yükseltilerek kiriş veya kolonların üstüne veya ucuna yerleştirilmesi, üst kattaki perdelerin ise alttaki kolonlara bağlanması durumudur (Şekil 3).
A3 düzensizliği nedir?
Zemin boşlukları nedeniyle A3 tipi düzensizlikler oluşur. Bu nedenle, döşemenin düzlem içi deformasyonları ihmal edilir ve bu tip düzensizliklere rijit membran çözümü uygulanmaz.