Birinci Sanat Nedir?
Birinci Sanatın Tanımı
Birinci sanat, eserlerin veya performansların tüm özelliklerinin bir bütün olarak değerlendirilmesine dayanan sanatsal bir yaklaşım olarak tanımlanır. Eski Yunan sanatçıları ve felsefecileri tarafından ortaya atılan kavram, çoğu zaman “sanatın gücü” olarak adlandırılır. Kavram, eserlerin ya da performansların teknik olarak mükemmelliği değil, sanatçının yaratıcılığının özelliğini öne çıkarmayı amaçlar.
Sanatın Amacı
Birinci sanatın temel amacı, sanatçının yaratıcılığını ve zekasını ortaya koymasını sağlamaktır. Sanatçı, açık bir biçimde özgünlük ve farklılık üretmeyi hedefler. Konsepti oluşturan unsurlar arasında; sanatçının inceliği, yaratıcılığı, doğaçlama yeteneği ve teknik becerileri yer alır. Birinci sanat, sanatçının etkili bir şekilde bir konu üzerinde düşünmesine ve anlatmasına izin verir.
Birinci Sanatın Özellikleri
Birinci sanat, özgün ve yaratıcı bir biçimde sunulan tek bir eser veya performans olarak kabul edilir. Birinci sanatın özellikleri arasında; sanatçının duygularını ve düşüncelerini aktarabilmesi, çeşitli türleri kullanarak yaratıcılıktan tasarıma kadar bir dizi unsuru bir araya getirebilmesi, kendi konusundaki farkındalığını gösterebilmesi ve kendini geliştirebilmesi sayılabilir.
Birinci sanat, sanatçıların özgün ve yaratıcı bir biçimde bir konu üzerinde düşünüp o konu hakkında duygu ve düşüncelerini aktarabilmelerini sağlayan sanatsal yaklaşım olarak tanımlanır.